top of page

1. DE HISTORIE.

 

Reeds lang heeft de Stichting Buurtwerk zich ten doel gesteld jongerenwerk in Venlo-Zuid gestalte te geven. Midden jaren zeventig kreeg dit werk vorm door middel van opvang in een jongerensoos onder begeleiding van een beroepskracht. Behalve aan doelstellingen, zoals ontmoeting, recreatie, vorming en hulpverlening, werd met name gewerkt aan verzelfstandiging.

 

Het jongerenwerk kreeg het echter zwaar te verduren. De brand van 1977 verwoestte het toenmalige houten onderkomen van de jongerensoos in buurtcentrum De Zuidhoek aan de Kerkhofweg. De noodaccommodatie aan de Sloterbeekstraat voldeed bij lange na niet aan de eisen. Bij de bouw van De Zuidpilaar kreeg het jongerenwerk de kans zich te profileren in een eigen ruimte.

 

Op 17 november 1981 werd de accommodatie aan de Flamingostraat door de jongeren in gebruik genomen. In het kader van opvang, recreatie, ontmoeting en vorming werden activiteiten opgezet. In het begin speelde de beroepskracht hierbij een belangrijke rol, evenals bij het verlenen van hulp aan jongeren in De Zuidhoek.

Na verloop van tijd groeide de zelfstandigheid van de jongeren: activiteiten werden zelf opgezet, jongeren hielpen elkaar steeds meer.

De nadruk kwam meer te liggen op het neerzetten van een goede en gedegen organisatie. De in der loop der jaren ontstane structuur en de verkregen zelfstandigheid werden formeel neergelegd in de statuten van december 1987 van de gevormde Stichting Jongerencentrum De Zuidhoek.

 

Door de bouw van bejaarden- en verzorgingstehuis De Sinselhof eind jaren tachtig dreigde  De Zuidhoek in accommodatieproblemen te komen. Na het verzoek van de verhuurder om de ruimte aan de Flamingostraat te verlaten en na intensief contact met wethouder Stroeken van gemeente Venlo werd de oplossing gevonden in de leegstaande kantoorruimte van de bibliotheek aan de Emmastraat. Na een grondige verbouwing nam De Zuidhoek in 1991 zijn intrek in de nieuwe ruimte, waar we heden ten dage nog steeds gebruik van maken.

 

In de loop der jaren werden de jongeren van het eerste uur natuurlijk ouder, de naam jongerencentrum kwam wat vreemd over. Pogingen om opvolging, om jongeren in Venlo-Zuid e.o. voor De Zuidhoek warm te krijgen, faalden helaas. Jongeren van die tijd wilden geen eigen verantwoording dragen, een tendens die overal voelbaar was. De naam werd inofficieel veranderd van jongerencentrum naar sociëteit.

 

Een aantal jaren ging het wat moeilijker met De Zuidhoek maar door de inzet van een paar trouwe vrijwilligers kwam het voortbestaan van De Zuidhoek geen moment in gevaar.

 

In het begin van het nieuwe millennium werd een geheel nieuwe weg ingeslagen. Het bestuur werd weer op sterkte gebracht, mensen werden weer enthousiast om de schouders onder het nieuwe beleid te zetten en De Zuidhoek weer swingend te maken.

Meer mensen kwamen weer in De Zuidhoek. De dartclub en de schaakclub kregen er leden bij. Er kwam een samenwerking met de Welzijnsstichting wat resulteerde in opvang van probleemjongeren uit de wijk. MEE Venlo maakte gebruik van De Zuidhoek.

 

Na een grondige verbouwing werd in 2006 het 25-jarige jubileum van de Stichting in een bomvolle Zuidhoek gevierd. Jongeren vonden de weg weer naar de Zuidhoek en niet alleen jongeren, maar ook mensen uit de buurt kwamen een kijkje nemen. Tijdens de Venloop is het feest in en buiten De Zuidhoek nu al legendarisch te noemen. Ieder jaar kwamen steeds meer buurtbewoners naar De Zuidhoek. De verandering van buurtcentrum naar jongerencentrum en weer terug naar Buurthuis De Zuidhoek is een feit en tot op de dag van vandaag is dit nog steeds zo.

bottom of page